niedziela, 1 listopada 2015

Aromatyczne pieczone skrzydełka

Aromatyczne pieczone skrzydełka

Uwielbiam nieskomplikowane, smaczne i szybkie obiady. A takim z całą pewnością są pieczone skrzydełka. Wystarczy je tylko odpowiednio wcześniej zamarynować, potem wstawić do piekarnika i obiad gotowy. Zamarynowane skrzydełka można upiec w piekarniku, albo na grillu. Są niesamowicie aromatyczne, lekko miodowe, soczyste, rozpływające się w ustach. A do marynaty można użyć wszelakich przypraw, na słodko, na ostro, ziołowo, tak jak lubimy.


Składniki:

  • 1 kg skrzydełek
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki miodu
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka rozmarynu
  • 2-3 łyżki margaryny

Sposób przygotowania:

Skrzydełka myjemy i osuszamy. Można odciąć lotki, ja tego nie robię, bo lubię sobie "pocyckać" kostki.
Łączymy wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Wkładamy do marynaty skrzydełka i dokładnie przez kilka minut wcieramy zioła.
Mięso pozostawiamy w marynacie na kilka godzin w chłodnym miejscu.
Następnie skrzydełka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy resztą zalewy i na każde skrzydełko kładziemy kawałek margaryny.
Wstawiamy do piekarnika na około 30-40 minut w 200 stopniach.
Smacznego!!!