czwartek, 26 listopada 2015

Lekka surówka z kapusty pekińskiej z pietruszką

Lekka surówka z kapusty pekińskiej z pietruszką

Zima jeszcze nie nadeszła, więc moja pietruszka w ogródku rośnie jak oszalała, w listopadzie mam świeżej natki pietruszki pod dostatkiem. Dlatego dzisiejsza propozycja surówki z kapusty pekińskiej jest ze sporą ilością natki, a pozostałe warzywa czyli rzodkiewka i świeży ogórek tylko dla zaostrzenia charakteru sałatki. Wyszło wiosennie, w ciemny i zimny listopadowy dzień. Polecam serdecznie zwłaszcza do ciężkich dań, bo sałatka jest naprawdę delikatna, lekka, a przede wszystkim zdrowa.


Składniki:

  • pół średniej kapusty pekińskiej
  • duży pęczek świeżej zielonej pietruszki
  • pół świeżego ogórka
  • mały pęczek rzodkiewki
  • mała czerwona cebula
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • sok z połowy małej cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Kapustę pekińską drobno poszatkować. Pietruszkę posiekać. Ogórek, rzodkiewkę pokroić w półplasterki, bądź w ćwierć plasterki, cebulę pokroić w piórka.
Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać, skropić sokiem z cytryny, oliwą, posolić, dodać pieprz i wymieszać.
Smacznego!!!