wtorek, 17 listopada 2015

Pieczone ćwiartki z kurczaka w rozmarynie

Pieczone ćwiartki z kurczaka w rozmarynie

Dostałam pęczek świeżego rozmarynu od kuzynki. Część wykorzystałam od razu, a część ususzyłam i teraz nie mogę nacieszyć się jego cudownym zapachem:) Na wieczór przygotowałam marynatę z dodatkiem rozmarynu i czosnku, umieściłam w niej podzielone ćwiartki i zostawiłam w spokoju na całą noc. Następnego dnia wystarczy przełożyć kurczaka do piekarnika i obiad gotowy. Aromatyczne, miękkie mięso, z nutką rozmarynu, wystarczy zrobić sałatkę i obiad gotowy. Sprawnie, szybko i co najważniejsze smacznie.

Składniki:

  • 5 ćwiartek z kurczaka
  • sok z małej cytryny
  • 50 ml oleju
  • 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • większa szczypta ostrej papryki
  • pół łyżeczki białego pieprzu
  • 3-4 gałązki rozmarynu
  • sól

Sposób przygotowania:

Ćwiartki umyć, osuszyć, podzielić. 
Z soku z cytryn, oleju i pozostałych składników zrobić marynatę.
Kurczaka umieścić w marynacie i kilka minut porządnie wmasować płyn w mięso. Mięso przykryć i pozostawić na całą noc w marynacie.
Następnego dnia mięso wraz z marynatą przełożyć do naczynia żarodpornego lub do rękawa foliowego. Piec około godziny w 180 stopniach. Piekłam w rękawie, więc na 15 minut przed końcem rozcięłam rękaw, by skórka zarumieniała się.
Smacznego!!!