środa, 25 listopada 2015

Wątróbka z indyka z jabłkiem i majerankiem

Wątróbka z indyka z jabłkiem i majerankiem

Dawno nie było u mnie wątróbki na obiad. A wszystko przez to, że mojej córce po prostu nie smakuje. Mając nadzieję, że wyrosła z tego, podałam wątróbkę z indyka duszoną z jabłkiem, cebulą i majerankiem. Niestety w kwestii nielubienia nic się nie zmieniło, więc muszę się nacieszyć smakiem wątróbki, bo długo znów u mnie nie zagości :( A szkoda, obydwoje z mężem uwielbiamy je.


Składniki:

  • 1 kg wątróbki indyczej
  • 2 duże cebule
  • 2 jabłka
  • 0,5 l mleka
  • szklanka wody
  • sól 
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżeczki majeranku
  • szklanka mąki
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Wątróbkę umyć, oczyścić i zalać mlekiem na co najmniej 2 godziny. Następnie odcedzić na sicie, obtoczyć w mące i obsmażyć krótko z każdej strony na 2 łyżkach oliwy.
Jabłka umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry.
Cebulę pokroić w kostkę.
Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić jabłka i chwilkę przesmażyć, następnie dodać cebulę i wszystko razem smażyć, aż cebula będzie szklista. Zawartość patelni przełożyć do wątróbki, wlać szklankę wody i dusić około 5 minut. Następnie posolić, wsypać roztarty w dłoniach majeranek, dodać pieprz i zagotować. Gotowe.
Smacznego!!!