poniedziałek, 2 listopada 2015

Ciasto Adamkowe-Porzeczkowiec

Ciasto Adamkowe - Porzeczkowiec

Będąc niedawno na chrzcinach bratanka, miałam okazję spróbowania nowych wypieków. Szczególnie jeden zapadł w moich kubkach smakowych - porzeczkowiec. Postanowiłam natychmiast wypróbować przepis. Dżemu z czarnej porzeczki w mojej spiżarni pod dostatkiem, pozostałe składniki też zazwyczaj mam w zapasie, więc nie zastanawiając się długo szybciutko powstało ciasto adamkowe. Pulchny biszkopt, kwaśny dżem, masa serowa i wszystko pokryte słodką śmietaną. Kwaśne przełamane lekką słodyczą. Lekkość biszkopta złamana cieżką masą serową. Takiego połączenia już dawno nie jadłam. Wbrew pozorom nie jest to skomplikowane ciasto, powiedziałabym raczej, że bardzo proste i szybkie. Krótko mówiąc niebo w gębie.


Składniki:

ciasto:
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki mąki
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkalnki cukru
masa serowa:
  • 1/2 kg zmielonego sera sernikowego
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła
bita śmietana:
  • 0,5 l śmietany 30%
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 2 śmietanfixy do śmietany
dodatkowo:
  • 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki
  • do posypania starta czekolada lub kakao

Sposób przygotowania:

Zagotować olej, wodę, szklankę cukru i kakao. Odstawić do ostygnięcia.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle ubijająć. 
Małym strumieniem wlać ostudzoną polewę. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Zmiksować. Całość wylać na blaszkę (u mnie 40x26) wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 35-40 minut w 180 stopniach.
Ciasto ostudzić.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ser i dokładnie zmiksować.

Śmietanę ubić z fixami i cukrem.

Ciasto przekoić na 2 części. Na pierwszy blat rozłożyć równomiernie jeden słoiczek dżemu. Na dżem wyłożyć masę serową, następnie drugi blat. Na drugim blacie rozsmarować drugo słoik dżemu i wyłożyć bitą śmietanę. Całość posypać obficie startą czekoladą lub kakao.

Smacznego!!!