czwartek, 5 listopada 2015

Nuggetsy w panierce kukurydzianej

Nuggetsy w panierce kukurydzianej

Nuggetsy są uwielbiane szczególnie przez dzieci. Moja córka pochłania kilka na raz (a wcale małych nie robię), pytając się czy jutro też będą. Wiadomo, że najchętniej dzieci wybierają nuggetsy w fast foodach, ale te zrobione w domu są zdrowsze i wiadomo z czego i jak są przyrządzone. Nuggetsy są świetną przystawką, przegryzką i oczywiście szybkim daniem obiadowym.


Składniki:

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 3 jajka
  • szklanka mąki 
  • pół szklanki wody
  • 2 płaskie łyżeczki ulubionej przyprawy do kurczaka
  • olej

Sposób przygotowania:

Piersi myjemy, osuszamy, kroimy w większą kostkę, lub prostokąciki.
Płatki kukurydziane rozgniatamy dłońmi.
Z wody, mąki, jajek i przyprawy robimy ciasto naleśnikowe. Miksujemy bądź energicznie mieszamy trzepaczką. Ciasto musi być dość gęste.
Cząstki kurczaka moczymy w cieście a następnie obtaczamy w rozdrobnionych płatkach.
Smażymy na głębokim oleju, aż panierka lekko zbrązowieje.
Wykładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Smacznego!!!