sobota, 14 listopada 2015

Pikantne paluszki serowe

Pikantne paluszki serowe

Te paluszki chodziły za mną od dawna. Idealne na przegryzkę, do piwa, a nawet do rosołu. Moje wyszły lekko pikantne i kminkowe, bardzo chrupiące. Można oczywiście smak dostosować do swoich upodobań, mogą być bardzo pikantne, ziołowe, albo obsypane morską solą. Polecam, szczególnie, że jest to przekąska, może nie zdrowa, ale złożona ze składników, które doskonale znamy...dużo lepsza niż chipsy i tym podobne.


Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 300 g żółtego sera
  • sól
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 płaskie łyżeczki kminku
  • szczypta pieprzy cayenne

Sposób przygotowania:

Margarynę posiekać z mąką. Ser zetrzeć na najmniejszej tarce i dodać do mąki. Dodać wszyskie przyprawy i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 5-10 mm. Wycinać różnej długości paluszki o szerokości około 5 mm. Paluszki porozkładać na blaszkce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut.
Smacznego!!!