wtorek, 10 listopada 2015

Wafle z masą śmietankowo-truskawkową

Wafle z masą śmietankowo-truskawkową

Mając ochotę na małe co nie co do kawy, ofiarą padło opakowanie suchych wafli, które zawsze mam w pogotowiu w zapasie. A masa do przekładania wafli, to zawsze wymysł mojej fantazji, bądź zawartość spiżarki. Fantazja podpowiadała mi że muszą to być koniecznie wafelki na czerwono. Trafiło więc na galaretkę truskawkową. Może być oczywiście każda inna, mi zachciało się akurat truskawkowej. Masa na bazie śmietanki i mleka w proszku smakuje jak masa śmietanowo-truskawkowa do tortów. Nie można jej się oprzeć. 



Składniki:

  • 350 ml śmietany 30%
  • 3/4 szklanki mleka w proszku
  • galaretka truskawkowa
  • 250 g masła
  • szklanka cukru
  • opakowanie suchych, kwadratowych wafli

Sposób przygotowania:

Masło, śmietanę i cukier zagotować w rondlu.
Wsypać galaretkę, wymieszać i odstawić do lekkiego ostudzenia.
Do ciepłej masy dodać mleko w proszku, wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Przekładać wafle jeszcze ciepłą masą. Owinąć wafle folią, obciążyć czymś ciężkim i odsawić na co najmniej godzinę. 
Pociąć dowolnie.
Smacznego!!!