środa, 4 listopada 2015

Czosnkowe kuleczki ziemniaczane

Czosnkowe kuleczki ziemniaczane

Na brak ziemniaków w moim domu nie mogę narzekać. Zawsze robimy ogromne zapasy, które starczają nam aż do późnej wiosny. Dlatego ziemniaki goszczą u nas zawsze i wszędzie, pieczone, smażone, gotowane, w postaci klusek, albo tak jak dziś kulek. Świetna alternatywa, aby urozmaicić naszą kuchnię, bądź też wykorzystać ugotowane ziemniaki ze wczoraj. Można pokombinować z przyprawami, dziś są kulki czosnkowe, ale mogą być ziołowe, kwaśne, co kto lubi. I co najważniejsze, kuleczki cieszą nie tylko nasze podniebienie, ale przede wszystkich nasze oko. Pięknie prezentują się na talerzu. Można podać kuleczki jako danie główne z sosem czosnkowym, paprykowym, keczupem bądź innym, lub podane jako dodatek do dania głównego, tak jak ja uczyniłam to dzisiaj.



Składniki:

  • 1,2-1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • szklanka bułki tartej
  • 1-1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, odparować, ugnieść (lub przecisnąć przez praskę) i ostudzić.
Do zimnych ziemniaków wbić jajka, wsypać bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i szklankę mąki pszennej sól, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Porządnie wyrobić rękoma. Jeśli ciasto mocno klei się dodać jeszcze pół szklanki mąki.
Wykulać dłońmi małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Do głebokiej patelni, rondla wlać sporą ilość oliwy. Tak aby po wrzuceniu kulek całe były przykryte oliwą.
Smażyć kuleczki na rozgrzanej oliwie do uzyskania złotego koloru (około 5 minut).
Smacznego!!!