niedziela, 29 listopada 2015

Duszony indyk z cieciorką i pietruszką

Duszony indyk z cieciorką i pietruszką

Udziec z indyka, czy pieczony, czy też duszony zawsze wychodzi delikatny, soczysty i miękki. Jeśli posiadacie puszkę cieciorki, to danie to wykonacie błyskawicznie. Jeśli jednak macie cieciorkę w torebce, to nie przerażajcie się, wystarczy ją tylko namoczyć na noc, a potem ugotować do miękkości. Udziec najpierw podsmażyć, dodać garść przypraw, poddusić wszystko i danie gotowe. Kto nie kocha takich szybkich potraw?


Składniki:

  • około 1 kg udziec z indyka
  • puszka cieciorki (około 240 g po odcedzeniu)
  • 3 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • pęczek zielonej pietruszki
  • pół łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka kolendry
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka pieprzu
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania.

Z udźca usunąć skórę oraz kość i pokroić w większą kostkę.
W wysokim rondlu lub patelni obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano.
Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na łyżce oleju.
Do mięsa dodać cebulkę z czosnkiem, wlać wino, wszystkie przyprawy, delikatnie posolić i dusić na małym ogniu do miękkości. W razie potrzeby, gdyby sos za bardzo zredukował się dolać wody. 
Pod koniec duszenia wsypać odsączoną cieciorkę, posiekaną natkę pietruszki i kilka minut podgotować.
Najlepiej podawać z ryżem.
Smacznego!!!