sobota, 21 listopada 2015

Słodko pikantny pieczony kurczak w sezamie

Słodko-pikantny pieczony kurczak w sezamie

Dzisiejszą wersję kurczaka zdecydowanie polecam jako danie błyskawiczne i nietuzinkowe. Przygotujecie obiad w pół godziny i wszyscy będą zadowoleni i oczarowani. Piersi z kurczaka zostały otoczone gęstą słodko-kwaśno-pikantną marynatą z dodatkiem ziaren sezamu i zapieczone w piekarniku. Mięso tak przygotowane jest delikatne, wilgotne, słodkawe i w zależności od ilości dodanej ostrej papryki-pikantne. Wszystko pokryte jest delikatną panierką z sezamu. Szybko i sprawnie.


Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki octu winnego
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • 6 łyżeczek ziaren sezamu
  • sól

Sposób przygotowania:

Piersi umyć, osuszyć. Filet przekroić na pół, tworząc 2 mniejsze fileciki. Mięso posolić.
Połączyć musztardę, ocet, cukier, pieprz i sezam, dokładnie wymieszać.
Filety obtoczyć w marynacie, wyłożyć na blaszkę lub naczynie żaroodporne.
Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. 
Smacznego!!!