piątek, 23 października 2015

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

Dzisiaj kolejna odsłona gulaszu. A to dlatego, bo kochamy w domu gulasze. I by nie były zawsze takie same, za każdym razem próbuje modyfikować, by było coraz smaczniej i ciekawiej.

Składniki:

  • kg łopatki wieprzowej
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 3-4 ziela angielskie
  • 3-4 liście laurowe
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • łyżka czerwonej papryki
  • szczypta ostrej papryki

Sposób przygotowania:

Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę.
Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju z lyżką papryki słodkiej i szczyptą papryki ostrej. Dodajemy mięso i smażymy aż mięso zarumieni się.
Zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości.
Paprykę pokroić w kostkę.
Do miękkiego mięsa dodać pomidory z puszki i paprykę i dusić jeszcze z 20 minut, by sos ładnie zredukował się. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!!!