czwartek, 1 października 2015

Kasztany

Kasztany

Kasztany to takie słodkie coś z niczego do kawy :) Piec się nie chce, ale do kawy to coś słodkiego i by się zjadło. A że wszyscy w domu jesteśmy łasuchami, więc szybciutko powstał deser, na raz do buzi, mocno słodki i bardzo fantazyjny, bo smak kasztanów można zmieniać zależnie od humoru no i oczywiście od zawartości naszej spiżarni. Dzisiejsze kasztany są orzechowe. Ale mogą powstać migdałowe, cytrynowe, nadziewane rodzynkami, czekoladowe. Co tylko chcecie. Do dzieła!!! :)



Składniki:

  • 400 g herbatników petit
  • 150 g orzechów włoskich
  • 200 g masła
  • kieliszek wódki
  • szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Herbatniki mielimy w malakserze na proszek. Orzechy siekamy nożem, bądź delikatnie siekamy w malakserze.
Odsypujemy odrobinę herbatników do obtoczenia.
Łączymy wszystkie składniki ze sobą i zagniatamy na jednolitą masę.
Kulamy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Obtaczamy kulki w wiórkach kokosowych i herbatnikach.
Smacznego!!!