wtorek, 6 października 2015

Cynamonowe szwedzkie bułeczki

Cynamonowe szwedzkie bułeczki

Myśląc o cynamonowych bułeczkach wracam zawsze myślami do cudownych chwil spędzonych w Szwecji, kiedy to będąc na dorobku studenckim, kupno woreczka z przepysznymi bułeczkami stanowił pewnego rodzaju rarytas. Tamte bułeczki, smakowały o niebo lepiej niż te moje, bynajmniej taki smak pozostał w mojej pamięci. 



Składniki:

  • 700 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 50 g drożdży
  • 100 g margaryny
  • 400 ml mleka
  • 1 jajo
  • pół łyżeczki soli
nadzienie:
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
dodatkowo:
  • 1 roztrzepane jajo do posmarowania bułeczek

Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i pokruszone drożdże.
Do mleka dodać roztrzepane jajko i rozpuszczoną margarynę. Wymieszać i połączyć z mąką.
Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie za bardzo się kleić podsypać odrobiną mąki.
Dobrze wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie wyjąć 1/3 ciasta i rozwałkować na wymiar blaszki ( u mnie 40x25).
Blaszkę wysmarować margaryną i oprószyć mąką.
Przełożyć wywałkowany placek na blaszkę.
Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt (mniej więcej 50x25).
Składniki nadzienia dokładnie zmiksować i rozsmarować równomiernie na prostokącie.
Prostokąt zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku.
Ostrym nożem pokroić rulon na plastry. Powinno powstać 20 plastrów. Ułożyć plastry na wywałkowanym cieście, rozciętą częścią do dołu. 
Pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
Napuszone bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 15-20 minut w 220 stopniach.
Smacznego!!!