czwartek, 15 października 2015

Sałatka z rukolą, szynką szwarcwaldzką i suszonymi pomidorami

Sałatka z rukolą, szynką szwacwaldzką i suszonymi pomidorami

Dzisiejszą sałatkę wykonacie w try miga. Będzie prosto, szybko, ale bardzo wykwintnie i baaaardzo smacznie. Idealnie będzie pasować na lekką kolację przy świecach, bądź też jako nietuzinkowy dodatek do obiadu.

Składniki:

  • opakowanie rukoli
  • pół słoiczka suszonych pomidorów
  • 100 g szynki szwacwaldzkiej (bądź też innej długo dojrzewającej)
  • garść podprażonych ziaren słonecznika
  • 100 g sera brie
sos:
  • łyżka octu winnego
  • 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • łyżeczka miodu
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Rukolę umyć, osuszyć. Pomidory pokroić w kosteczkę, szynkę w paski, ser w kosteczkę.
Połączyć wszystkie składniki sałatki i wymieszać.
Składniki sosu umieścić w sloiczku, zakręcić słoik i energicznie wymieszać wstrząsając słoikiem.
Polać sosem sałatkę.
Smacznego!!!