czwartek, 22 października 2015

Jesienna sałatka warstwowa

Jesienna sałatka warstwowa

Sezon jesienny w pełni, brokuły i papryka o tej porze są najpyszniejsze i oczywiście najtańsze, dlatego trzeba korzystać z tych dobroci póki są. Potem w sklepach znajdziemy i owszem wszystkie warzywa, ale albo będą nafaszerowane chemią, by pięknie rosły i pięknie wyglądały, albo będą pochodzić z innych krajów.
A dzisiejsza sałatka składa się z brokułów, papryki, kukurydzy i szynki przełożona została sosem czosnkowym i posypana prażonymi ziarnami słonecznika. Bardzo efektownie wygląda i świetnie smakuje. 

Składniki:

  • 500 g brokuła
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 4 ugotowane pocięte w kosteczkę jajka
  • 2 papryki pokrojone w kosteczkę
  • 30 dag chudej szynki pokrojonej w kosteczkę
  • pęczek posiekanego koperku
  • garść prażonych ziaren słonecznika
sos:
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 6 lyżek majonezu
  • sól
  • pieprz
Brokuły podzielić na mniejsze różyczki i ugotować aldente (3 minuty od zawrzenia wody). Ostudzić.
Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą.
Na dno przezroczystej salaterki układać:
warstwa brokuł
jajka
kukurydza
cienka warstwa sosu
papryka
koperek
szynka
warstwa brokuł
pozostały sos
ziarna słonecznika

Smacznego!!!