sobota, 31 października 2015

Ciasto marchewkowe z bakaliami i kremem

Ciasto marchewkowe z bakaliami i kremem

Po tygodniowym urlopie zabieram się ostro za robotę. Wróciłam wypoczęta, pełna nowych pomysłów i wyzwnań. Podpatrzyłam to i owo na innych stołach i na start z biegu na moim stole pojawiło się ciasto marchewkowe z chrupiącymi migdałami, soczystym ananasem, a wszystko pokryte kremem mascarpone i posypane obficie granatem. Idealne ciasto na halloween. Proste, smaczne i orginalne, więc zabierajcie się do pracy, jeszcze zdążycie przed świątecznym wieczorem upiorów:)


Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 marchewki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2-3 łyżki przypraw korzennych
  • pół puszki ananasów
  • 100 g posiekanych migdałów
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru
ewentualnie:
  • do posypania ziarna granatu, lub potarkowana gorzka czekolada
Mąkę przesiewamy. Dodajemy do mąki cukier, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy korzenne i migdały i mieszamy. Następnie wlewamy olej, wbijamy całe jaja i miksujemy. Marchewkę zcieramy na tarce, ananasy kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 26 cm) i pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut.
Ciasto studzimy.
Śmietanę ubiamy na sztywno, dodajemy łyżkę cukru i dalej miksujemy, następnie po jednej łyżce dodajemy serek mascarpone i dalej ubijamy.
Masę wykłądamy na zimne ciasto i obsypujemy granatem.
Smacznego!!!