wtorek, 6 października 2015

Spaghetti z mięsem w sosie szpinakowym

Spaghetti z mięsem w sosie szpinakowym

Mój szpinak z jesiennego siewu długo czekał na zbiory. Przez suszę powschodził bardzo marnie, długo nie chciał rosnąć, a to co rosło, z ledwością starczyło na jeden obiad. Suma Sumarą cały szpinak z grządki trafił na talerz ze spaghetti. Nazbierałam go aż dwie garści. No ale starczyło na aromatyczny sos szpinakowo-śmietanowy, z dużą ilością czosnku, a wszystko w towarzystwie mięsa i oczywiście makaronu. 

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 garście szpinaku
  • 1 cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól 
  • świeżo zmielony pieprz
  • makaron typu spaghetti
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Czosnek i cebulę drobno posiekać.
Cebulę i 2 ząbki czosnku podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Dodać mięso, pieprz i sól do smaku i krótko podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać umyty szpinak, dodać resztę czosnku, smażyć tylko do momentu aż szpinak straci wiotkość, wlać śmietankę, zagotować i ewentualnie doprawić do smaku.
Makaron przyrządzić wg instrukcji na opakowaniu.
Wymieszać makaron i mięso i podawać. Można posypać startym żółtym serem lub parmezanem.
Smacznego!!!