środa, 21 października 2015

Blok czekoladowo-bakaliowy

Blok czekoladowo-bakaliowy

Kiedy mowa o bloku czekoladowym, każdy rozmarza się anielsko i biegnie wspomnieniami daleko daleko wstecz...do bloku naszych mam i babć. Co to był za rarytas... skrzętnie chowany przez nasze mamy, aby od razu wszystkiego nie zjeść. I właściwie nic się nie zmieniło. Dalej znika ze stołu w oka mngnieniu :) 
Blok możemy zmieniać według zawartości naszej spiżarki. Można dodać rodzynki, pokruszone wafle, herbatniki, żurawinę, orzechy, co kto lubi. Smakuje lepiej niż nie jeden firmowy baton:)


Składniki:

  • 250 g margaryny
  • 125 g wody
  • 500 g mleka w proszku
  • 6 łyżek kakao
  • 440 g cukru
dodatkowo nasze ulubione bakalie:
  • 200 g pokruszonych herbatników petit
  • 150 g solonych orzeszków

Sposób przygotowania:

Wodę, cukier i margarynę zagotować.
Mleko w proszku i kakao wymieszać, po czym ciągle mieszając wlewać małym strumieniem zagotowaną wodę z margaryną i cukrem. Mieszać, aż powstanie gładka masa.
Następnie dodać bakalie i ponownie wymieszać.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę czekoladową, wyrównać i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!!!