sobota, 3 października 2015

Placki dyniowo-ziemniaczane

Placki dyniowo-ziemniaczane

Placki z dyni trafiły w stały repertuar naszego menu. Robię je przez cały rok, bowiem jesienią trę dynię na tarce i mrożę. Można usmażyć placuszki z samej dyni, bądź też z dodatkiem ziemniaków, jak te dzisiejsze. 

Składniki:

  • 2 szklanki startej dyni
  • około 600 g startych ziemniaków
  • 1 cebulka
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Dynię zetrzeć na tarce warzywnej. Ziemniaki zetrzeć tak jak na placki. Cebulę drobno posiekać. Połączyć wszystkie składniki posolić do smaku.
Smażyć małe placuszki na rozgrzanej oliwie.
Smacznego!!!