sobota, 10 października 2015

Kruchy placek z gruszkami, aronią i bezową pianką

Kruchy placek z gruszkami, aronią i bezową pianką

Miał powstać zwykły placek z gruszkami, ale że akurat robiłam nalewkę z aronii, troszkę odsypałam, tak w razie czego :) I dobrze zrobiłam, bo zamiast mdłego gruszkowego placka, powstał słodko-kwaśny. Na kruchym cieście i cały pokryty cienką pierzynką z kokosowej bezy. Wyszło wybornie. Wszystkie smaki zrównoważyły się i powstał całkiem ciekawy placek.

Składniki:

kruche ciasto:
  • 350 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 125 g margaryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
masa owocowa:
  • 6 małych gruszek
  • 2 szklanki aronii
  • sok z jednej cytryny
  • 1,5 szklanki wody
  • 4 łyżki cukru
  • budyń waniliowy
bezowa pianka:
  • 2 białka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki wiórek kokosowych
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść na jednolitą masę. Blaszkę (20x20) wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Wykleić dno foremki ciastem i podpiec przez 15 minut w 170 stopniach.

Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w większą kostkę.
Do rondla wlać szklankę wody, wsypać gruszki, aronię, cukier i chwilkę pogotować. Nie za długo, gruszki nie mogą się rozgotować, tylko lekko zmięknąć.
Dodać sok z cytryny i budyń rozrobiony w połowie szklanki. Zagotować.
Masę przełożyć na podpieczony spód.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać stopniowo cukier, ciągle miksując, aż powstanie szklista piana. Następnie wsypać wiórki i delikatnie wymieszać. 
Bezę wyłożyć na owoce.

Piec 30-40 minut w 170 stopniach.

Smacznego!!!