piątek, 9 października 2015

Buraczki na zimę

Buraczki na zimę

Przez wiele lat robiłam buraczki z papryką na zimę. Do momentu, kiedy wypróbowałam ten oto przepis, który okazał się o wiele łatwiejszy, szybszy, tańszy i oczywiście smaczniejszy. Buraczki czerwone w słoikach na zimę to taki standard, który musi być w spiżarni. Zwłaszcza, że uwielbiamy je ponad wszystko. Szczególnie moja córka, która jest anty warzywna, ale akurat te buraczki wybitnie jej smakują. Polecam serdecznie.

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • 3 duże cebule
  • 4 duże ząbki czosnku
zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1,5 łyżki soli
  • 1,5 szklanki cukru
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 goździków
  • 5 liści laurowych
Buraki wyszorować, umyć i ugotować. Następnie obrać i zetrzeć na tarce warzywnej.
Cebulę drobno posiekać.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Zagotować zalewę, wyjąć przyprawy i zalać wszystkie warzywa gorącą zalewą. Zostawić na 24 h.
Odsączyć warzywa na sitku. Nakładać buraczki do czystych słoików.
Pasteryzować 20-25 minut.
Smacznego!!!