sobota, 17 października 2015

Filety z kurczaka po hawajsku

Filety z kurczaka po hawajsku

Kurczak po hawajsku... no cóż, nazwa dość egzotyczna a kryje w sobie naszego pospolitego kotleta z piersi kurczaka panierowanego w jajku i bułce tartej, ale tu pospolitość dania się kończy. Na tak usmażonego kotleta nakładamy plaster ananasa i wszystko przykrywamy plastrem sera. Zapiekamy fileta w piekarniku i ze zwykłego kotleta powstaje nam przesmaczne danie. Filet dzięki ananasowi staje się bardziej wilgotny i kruchy. Polecam serdecznie. 



Składniki:

  • 2 podwójne piesi z kurczaka
  • 8 plastrów ananasa
  • 8 plastrów sera
  • 2 jajka
  • bułka tarta do obtoczenia
  • sól
  • pieprz
  • slodka papryka
  • curry
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Piersi umyć, osuszyć, podzielić. Ja oddzielam polędwiczki i smażę oddzielnie dla córki (córka nie przepada za ananasem). Każdą pierś przeciąć wzdłuż na 2 płaty. Każdy filet delikatnie rozbić i obsypać solą pieprzem i przyprawami. Odstawić na minimum 15 minut do lodówki. Jajka rozbełtać widelcem. Filety moczyć w jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozganym oleju . 
Blaszkę wysmarować olejem, poukładać usmażone kotlety, na każdym kotlecie położyć plaster ananasa i plaster sera.
Zapiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 10-15 minut.
Smacznego!!!