piątek, 7 sierpnia 2015

Tzatziki

Tzatziki

Tzatziki są fenomenalnym odstępstwem od pospolitej mizerii z ogórków. Gdy tylko zaczyna się sezon ogórkowy są one częstym gościem na moim stole. Zazwyczaj robię tzatziki do grilla, idealnie harmonizują się z grillowanym mięsem czy kiełbasą. Oczywiście muszą być mocno czosnkowe, i mocno ogórkowe-im więcej ogórków, tym lepiej:) Jeśli mam w lodówce kilka ogórków to nawet nie w głowie mi przygotowanie tzatzików. Potrzebuję co najmniej 2 kilogramy, wtedy wychodzi spora miska i każdy jest zadowolony.

Składniki:

  • minimum 2 kg ogórków
  • 0,5 kg zmielonego sera białego
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce, przełożyć do miski i mocno posolić (około 1 czubatej łyżki). Wymieszać i odstawić na około pół godziny, aby ogórki puściły dużo soku. 
Następnie ogórki bardzo dokładnie odcisnąć z wody-ja robię to rękoma, przełożyć do miski, dodać ser, jogurt, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać, jeśli potrzeba to dosolić.
Wstawić do lodówki na około godzinę.
Tzatziki mają bardzo gęstą konsystencję.
Smacznego!!!