czwartek, 6 sierpnia 2015

Ogórki konserwowe inaczej

Ogórki konserwowe inaczej

Jeśli nie macie pomysłu co zrobić z dużymi lub powykręcanymi, niekształtnymi ogórkami, to jest na to sposób. Należy ogórki obrać, pokroić w koreczki, bądź też plasterki i zalać taką samą zalewą jak korniszony. Ogórki pozbawione skórki nabierają delikatniejszego smaku w zalewie, stanowią gotową sałatkę do obiadu i są miłą odmianą pospolitych ogórków konserwowych.

Składniki:

  • ogórki-wielkość ani kształt nie mają znaczenia, i tak zostaną pokrojone
  • zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
2 łyżki soli
1 szklanka cukru
  • do słoika (na 1 słoik):
1-2 ząbki czosnku
kilka ziaren pieprzu
2-3 ziela angielskie
3-4 krążki marchewki
kawałek cebuli
kawałek chrzanu
baldachim kopru z łodygą

Sposób przygotowania:

Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić w talarki bądź też koreczki. 
Składniki zalewy zagotować. Lekko ostudzić.
Przygotować czyste słoiki.
Do słoików powkładać ściśle ogórki.
Na wierzch powciskać wszystkie przyprawy. Zalać zalewą. Pozakręcać. Trzeba uważać, aby kanty słoika i zakrętka były suche, wówczas słoiki dobrze się pozamykają. 
Pasteryzować około 10 minut. Słoiki poodwracać do góry nogami i pozostawić do ostudzenia.
Smacznego!!!