środa, 5 sierpnia 2015

Sos beszamelowy

Sos beszamelowy

Sos beszamelowy jest podstawą do wielu innych sosów, ale jest przede wszystkim wspaniałym dodatkiem do zapiekanek, pieczonego mięsa i warzyw. Dodając do beszamelu świeże zioła, musztardę, śmietanę czy też ser, można wyczarować przepyszne sosy. Dzisiaj przedstawiam beszamel podstawowy.

Składniki:

  • 0,5 l mleka
  • łyżka masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Mleko zagotować z liśćmi laurowymi i zielem, ostudzić.
Roztopić masło (najlepiej w wysokim rondlu, lub patelni), wsypać mąkę i energicznie wymieszać trzepaczką. Mąka nie powinna się zarumienić.
Zestawić z ognia, wlewać stopniowo zimne mleko i bardzo szybko mieszać. Nie doprowadzić by powstały kluski. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Stosować do dań gdy sos jeszcze jest ciepły, później mocno zgęstnieje, a na powierzchni utworzy się nieapetyczny, ciemniejszy kożuch.
Smacznego!!!