czwartek, 20 sierpnia 2015

Nadziewana kalarepa

Nadziewana kalarepa

Tegoroczne susze nie sprzyjają plonom w moim ogrodzie. Kalarepki olbrzymie wcale nie są olbrzymie, rzekłabym nawet, że lilipucie, i od razu łykowate i zdrewniałe. Nie przeszkodziło to jednak, by wykorzystać je na obiad, obrałam, wykroiłam zdrewniałe części, krótko obgotowałam i były już gotowe do nadziewania farszem z mięsa mielonego, marchewki i natki pietruszki. Wydrążone części kalarepki zamroziłam, wykorzystam je do zupy. Podczas duszenia kalarepek powstał delikatny sos, doprawiony, zagęszczony i posypany świeżym koperkiem idealnie dopełnił danie z kalarepą. Całość wyszła bardzo pyszna i zdrowa.




Składniki:

  • kilka kalarepek
  • 0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 małe marchewki
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 l bulionu
  • pół szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pół pęczku koperku

Sposób przygotowania:

Kalarepki umyć. Jeśli są stare, łykowate i zdrewniałe należy je obrać ze skórki, jeśli jest młoda, nic nie trzeba robić. Ściąć wierzchnią warstwę, tzw. kapelusz. Kalarepy wydrążyć łyżeczką, uważając by nie uszkodzić wierzchniej warstwy. Kapelusze również nieco wydrążyć. Kalarepy wrzucić do gotującego się bulionu. Gotować kilka minut, muszą być jędrne, ale lekko ugotowane. Wyjąć z bulionu łyżką cedzakową.
Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę, zeszklić na łyżce masła i łyżce oliwy. Dodać startą na tarce marchewkę, chwilkę podsmażyć. 
Do mięsa dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, ostudzone warzywa z patelni, doprawić farsz solą i pieprzem.
Kalarepki nadziać farszem, przykryć kapeluszami, przełożyć do rondla, zalać bulionem, w którym wcześniej się gotowały i dusić na małym ogniu, pod przykryciem około 15 minut.
Ugotowane kalarepki wyjąć na półmisek. Sos zagęścić mąką rozprowadzoną w wodzie, dodać śmietanę doprawić solą i pieprzem oraz dodać posiekany koperek. Zagotować.
Smacznego!!!