piątek, 28 sierpnia 2015

Lekka sałatka z kalafiorem

Lekka sałatka z kalafiorem

Taką sałatkę lubię najbardziej. Prostą, wyrazistą i lekką jednocześnie. Idealnie nadaje się jako dodatek do drugiego dania oraz potraw z grilla. 

Składniki:

  • mały kalafior
  • 1 duży ząbek czosnku
  • pęczek koperku
  • łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kalafior podzielić na mniejsze różyczki, wrzucić do gotującego się, osolonego wrzątku i gotować około 5 minut. Kalafior musi być lekko chrupiący. Kalafiora odcedzić i ostudzić.
Majonez, jogurt oraz przeciśnięty przez praskę czosnek połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zimny kalafior wymieszać z sosem oraz posiekanym koperkiem. Najlepiej schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce.
Smacznego!!!