niedziela, 23 sierpnia 2015

Surówka z białej kapusty z sosem czosnkowym

Surówka z białej kapusty z sosem czosnkowym

Tradycyjna surówka z białej kapusty z marchewką i jabłkiem znają chyba wszyscy. Najlepiej smakuje w towarzystwie naszego ukochanego, pospolitego schabowego:) A dzisiaj na moim stole zawitała biała kapusta ale bez jabłka, za to z prażonym słonecznikiem, kukurydzą i sosem czosnkowym. Surówka nabrała mocy, innego smaku i od razu schaboszczak smakował o niebo lepiej:)


Składniki:

  • pół główki małej lub średniej białej kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • puszka kukurydzy
  • 2 garście uprażonych ziaren słonecznika
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kapustę poszatkować, lub drobno pokroić nożem. Przełożyć do miski i dość mocno posolić, wymieszać i odstawić na chwilę. Następnie dobrze wygnieść dłońmi, aby kapusta lekko zwiotczała. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce. Kukurydzę odsączyć na sicie.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, połączyć z majonezem i jogurtem, posolić i popieprzyć do smaku.
Połączyć warzywa, słonecznik i sos, dobrze wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na godzinę.
Smacznego!!!