poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Placek z agrestem, malinami i migdałami

Placek z agrestem, malinami i migdałami

Ciasta pieczone latem, nie są zazwyczaj pracochłonne ani czasochłonne, a i tak są pyszne. Nie potrzeba żadnych kremów, mas, ponczów, a placki i tak są wilgotne, owocowe i niepowtarzalne. Trzeba korzystać z owoców letnich, póki są i cieszyć się ich smakiem, zapachem i wyglądem. Miał dziś powstać placek z agrestem, ale reszta malin w kubeczku tak się do mnie uśmiechała, że i te dorzuciłam do placka, i w ten sposób tak bardzo owocowy wypiek, że już chyba bardziej się nie da:) Dodałam również zmielone migdały, przez co samo ciasto nabrało bardziej wyrafinowego smaku i wyglądu. Wspomnę jeszcze, że samo ciasto robi się błyskawiczne:)


Składniki:

  • 250 g miękkiej margaryny
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 100 g zmiksowanych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • 400 g agrestu
  • 100 g malin
  • brązowy cukier do posypania owoców

Sposób przygotowania:

Margarynę utrzeć z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Po kolei dodawać jajka, cały czas miksując.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz zmielonymi migdałami. Dodawać stopniowo do ciasta, cały czas miksując.
Formę (u mnie 24x24) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na blachę, wyrównać. Na wierzch, równomiernie wysypać bułkę tartą. Następnie poukładać agrest, wciskając go do połowy ciasta i rozsypać maliny. Owoce posypać brązowym cukrem.
Piec w 160 stopniach przez około 60 minut.
Smacznego!!!