sobota, 22 sierpnia 2015

Smażone kluski ziemniaczane z powidłami

Smażone kluski ziemniaczane z powidłami

Jeśli pozostały Wam ziemniaki z obiadu, następnego dnia możecie je wykorzystać do prostych klusek na słodko z powidłami, bądź gęstym dżemem. Można również pokusić się o nadzianie owych klusek owocami sezonowymi jak wiśnie, truskawki, czy też śliwki. Będzie równie smacznie. Danie bardzo proste, bardzo szybkie i bardzo sycące i oczywiście bardzo słodkie i owocowe:) Fajne odstępstwo od dań mięsnych. 

Składniki:

  • 5 dużych ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki pszennej (bądź więcej jeśli ciasto nie będzie się kleić)
  • sól
  • mały słoiczek powideł (użyłam powidła wiśniowe)
  • sól
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki oleju do smażenia
  • cukier do posypania

Sposób przygotowania:

Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub po prostu potłuc dokładnie tłuczkiem. Dodać jajko, pokrojone masło, sól i mąkę (ilość mąki będzie uzależniona od Waszych ziemniaków, jeśli ciasto nie będzie się kleiło, można dosypać więcej). Wyrobić dokładnie ciasto rękoma. Uformować gruby wałek i pokroić go na plastry (około 1-2 cm). W każdym plastrze zrobić dołek palcem, nałożyć po pół łyżeczki powideł, plastry skleić tak aby powstały spłaszczone, okrągłe kluski. Kluski smażyć na średnim ogniu na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Kluski wykładać na talerz i obsypać cukrem.