piątek, 21 sierpnia 2015

Kruche ciasto ze śliwkami z budyniową pianką

Kruche ciasto ze śliwkami z budyniową pianką

Jak już się pokażą śliwki, to na moim stole, obowiązkowo musi zagościć kruche ciasto ze śliwkami w roli głównej. A że śliwki leżały w lodówce już kilka dni i prosiły mnie zrób coś z nas zrób, więc i zrobiłam, pokusiłam się dodatkowo o budyniową piankę i od razu ciasto nabrało takiego świątecznego wyglądu. Zakupiłam jakąś dziwną odmianę śliwek, troszkę się bałam, że nie nadają się do wypieków, ale wyszło rewelacyjnie, smacznie i szybko.



Składniki:

ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • pół łyżki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki cukru pudru
budyniowa pianka:
  • 5 białek
  • pół szklanki cukru pudru
  • pół szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 120 ml oleju
dodatkowo:
  • około 700 g śliwek

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta połączyć i wyrobić rękoma na gładkie ciasto.
Podzielić ciasto na 2 części: 1/3 i 2/3. Uformować kulki, zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około godzinę.
Blaszkę o wymiarach 25x25 wysmarować margaryną i obsypać mąką. Wyjąć większą część ciasta, zetrzeć na tarce jarzynowej i wyrównać na blaszce. Piec przez około 20 min w 180 stopniach, aż wierzch ciasta lekko się przyrumieni. Placek wystudzić.
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cukier puder i cukier waniliowy cały czas ubijając. Następnie ostrożnie wsypać budynie nie przerywając miksowania. Na sam koniec wlać wolnym strumieniem olej i delikatnie zmiksować.

Śliwki umyć, przepołowić, wyjąć pestki. 
Na podpieczony placek wyłożyć pianę budyniową, wyrównać, na wierzch poukładać połówki śliwek wypukłą częścią do dołu i lekko docisnąć. Na śliwki zetrzeć drugą część ciasta z zamrażalnika.
Piec około 40-50 minut w 180 stopniach.
Smacznego!!!