sobota, 29 sierpnia 2015

Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne

Kotlety z jajek z dodatkiem żółtego sera są świetną alternatywą na obiad bez mięsa. Kotleciki wychodzą bardzo delikatne, można poszaleć z przyprawami jak pieprz czy ostra papryczka, ja tego nie robię ze względu na moją córkę. Kotlety podałam z lekką sałatką z kalafiora, która idealnie się wkomponowała.

Składniki:

  • 7 ugotowanych na twardo jajek
  • 2 surowe jajka
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • mąka kukurydziana do panierowania
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oleju. Ugotowane ostudzone jajka ścieramy na tarce warzywnej. Dodajemy surowe jajka, starty żółty ser, ostudzoną cebulę, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.  Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.