poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Sernik na zimno z arbuzem

Sernik na zimno z arbuzem

Sernik z arbuzem to mój mały eksperyment. I można powiedzieć, że całkiem udany. Sernik wyszedł bardzo delikatny, lekko orzeźwiający i co najbardziej spodobało się mojej córce, różowy:) 

Składniki:

na spód:
  • 2,5 opakowania herbatników petit (250 g)
  • 100 g masła
masa serowa:
  • 500 g sera mielonego
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 250 g cukru
  • 4 łyżki żelatyny
  • 500 g arbuza (już bez skórki)
wierzch:
  • czerwona galaretka
  • 100 g arbuza (bez skórki)

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić i ostudzić. Herbatniki zmiksować w malakserze i połączyć z przestudzonym masłem. 
Tortownicę (u mnie 26 cm) wyłożyć folią spożywczą, na dno wsypać masę herbatnikową i dokładnie wyrównać i lekko docisnąć. Wstawić formę do lodówki.

Ser, jogurt i cukier zmiksować. Odlać 1/3 masy. 
2 łyżki żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Dokładnie wymieszać i połączyć z większą częścią masy serowej. Zmiksować i wyłożyć na spód herbatnikowy. Wstawić do lodówki.

Arbuza pokroić na mniejsze cząstki, powyciągać pestki i zmalaksować. Połączyć arbuza z masą serową, wymieszać. 2 łyżki żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Wlać żelatynę do masy i dokładnie zmiksować. Wyłożyć na białą zastygłą masę. Wstawić do lodówki.

Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Ostudzić i wstawić do lodówki. Arbuza (oczywiście bez pestek) zmiksować i połączyć z mocno tężniejącą galaretką. Wylać galaretkę na zastygnięty sernik i ponownie wstawić do lodówki.
Smacznego!!!