wtorek, 18 sierpnia 2015

Krokodyle oczy

Krokodyle oczy

Na pierwszy rzut oka, ciasto to wydaje się być bardzo skomplikowane. Jest i ciasto kruche i ciasto biszkoptowe, jest i oczywiście masa budyniowa, są owoce rzecz jasna, jest i polewa. Jest wszystko co być powinno w dobrym cieście. Jednak skomplikowane to ciasto wcale nie jest, jedyną żmudną pracą jest kulanie kulek z owocami, pozostałe czynności są banalnie proste. Krokodyle oczy zachwycą każdego, nie tylko smakiem, ale i wyglądem. 


Składniki:

ciasto z amoniakiem:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki amoniaku
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 mały słoik powideł śliwkowych
  • owoce do nadziewania kulek: wiśnie, borówki, agrest, to co akurat posiadacie (dałam borówki)
ciasto biszkoptowe:
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masa budyniowa:
  • 1/2 l mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
polewa:
  • 200 g masła
  • szklanka cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Ciasto z amoniakiem
Do miski przesiać mąkę, dodać żółtka, proszek do pieczenia, amoniak i pociętą w mniejsze kawałki margarynę. Wszystko razem zagnieść, aby powstało gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 równe części.
Jedną część ciasta rozwałkować, lub po prostu rozprowadzić palcami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować powidłami.
Do drugiej części ciasta dodać kakao, jeszcze raz wyrobić, podzielić na 32 kulki. Do każdej kulki wsadzić owoc-wydrylowaną wiśnię, borówkę, agrest itp.
Kulki ułożyć na warstwie powideł, 4 kulki po szerokości i 8 kulek po długości blaszki.
Piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 40 minut.

Ciasto biszkoptowe
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając, następnie dodać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Blaszkę (o takich samych rozmiarach jak ciasto z amoniakiem) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach przez około 30 minut.

Masa budyniowa
W 1/2 szklanki mleka rozprowadzić obie mąki. Pozostałą część mleka zagotować wraz cukrem. Do gotującego się mleka wlać zawartość szklanki i gotować aż powstanie gęsty budyń ciągle mieszając. Budyń ostudzić.
Masło utrzeć i stopniowo dodawać po łyżce zimny budyń ciągle ucierając.

Polewa
Wszystkie składniki wrzucić do rondelka i zagotować na małym ogniu ciągle mieszając.

Ciasto układać następująco:
  • ciasto z amoniakiem
  • masa budyniowa
  • ciasto biszkoptowe
  • polewa
Smacznego!!!