poniedziałek, 21 września 2015

Domowy keczup pomidorowy

Domowy keczup pomidorowy

Ceny pomidorów w tym roku zachęcają do tworzenia przetworów.  Kupując pomidory na straganie miałam w głowie przerobienie ich na przecier pomidorowy. Ale gdy już dotarłam do domu mój pierwszy zamysł padł, a w głowie zaczął powstawać pomysł na domowy keczup. I tak jednego dnia powstał sos paprykowy i domowy keczup pomidorowy. Warto mieć kilka słoiczków własnego domowego keczupu, zrobionego z samych pomidorów z dodatkiem ziół i przypraw.


Składniki:

  • 4 kg pomidorów
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 g cukru
  • 4-5 łyżeczek soli
  • 8 łyżek octu 10%
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 5 łyżek oliwy
  • łyżeczka pieprzu
  • szczypta ostrej papryki(bądź więcej jeśli chcecie uzyskać keczup pikantny)

Sposób przygotowania:

Pomidory należy sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wyciąć zdrewniałą część od ogonka, pokroić dowolnie.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, poddusić na oliwie pod przykryciem. Dodać pomidory i dusić bez przykrycia. Gdy pomidory zaczną się już rozgotowywać, zblendować wszystko, dodać przyprawy i gotować do uzyskania właściwej konsystencji keczupu.
Przygotować czyste, wyparzone słoiki, nałożyć keczup, zakręcić i pasteryzować około 10-15 minut.
Smacznego!!!