czwartek, 3 września 2015

Andruty pychotki

Andruty pychotki

Andruty czy też wafle, jak zwał tak zwał, mają jedną wadę. Szybko znikają z talerza. Oczywiście te, które sami przygotujemy w domu. Andruty pychotki przełożone są masą kakaową oraz masą z solonych orzeszków. Smakują wybornie, pięknie się prezentują, i szybko się robią. 


Składniki:

  • 5 suchych wafli
  • 5 jajek
  • 100 g solonych orzeszków ziemnych 
  • 200 g herbatników petit
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

Jajka ubić z cukrem na parze(uważać aby miska z jajkami nie stykała się z gotującą się wodą w garnku). Ubijać do momentu, aż masa stanie się gładka, puszysta i wyraźnie powiększy swoją objętość. Masę ostudzić.
Orzeszki i herbatniki zmielić osobno w malakserze. 
Masło zmiksować na gładką masę. Do masła dodawać stopniowo zimną masę jajeczną, ciągle miksując. Następnie dodać herbatniki i wszystko dokładnie wymieszać.
Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej zmielone orzeszki i dokładnie wymieszać.
Wafle smarować na przemian masami, obciążyć dokładnie (np książkami) i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin.
Smacznego!!!