poniedziałek, 14 września 2015

Gulasz w sosie sojowo-śliwkowym

Gulasz w sosie sojowo-śliwkowym

Uwielbiam wszelkiego rodzaju gulasze. Szybko się robi, dużo powstaje, można podać z ziemniakami, kaszą, makaronem, lub po prostu z pajdą chleba. Co kto lubi i jak kto lubi. Ja kocham sos gulaszowy, córka mięso z gulaszu, mąż musi mieć solidną porcję i jednego i drugiego:) A dzisiaj powstał gulasz z z dodatkiem sosu sojowego, suszonych grzybów oraz powideł śliwkowych. Smak nieziemski.


Składniki:

  • około 1kg szynki (u mnie 1,2kg)
  • 3 duże cebule
  • garść suszonych grzybów
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 4 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielskie
  • łyżeczka pieprzu
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Na godzinę przed przygotowaniem, zalać grzyby gorącą wodą.
Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w mniejszą lub większą kostkę (w zależności jak lubicie, ja lubię większe kawałki). Przełożyć do miski, wlać sos sojowy, dodać pieprz i czosnek, wymieszać. Odstawić na około 20 minut do lodówki.
Po tym czasie przełożyć mięso do rondla, zalać wodą, dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły grzyby, dodać ziele i listki laurowe, i dusić na małym ogniu przez około godzinę.
Cebulę pokroić w półtalarki, zeszklić na łyżce oleju, dodać mąkę, wymieszać łyżką, by mąka lekko zarumieniła się, wlać mleko i mieszając doprowadzić do wrzenia. 
Do mięsa dodać zawartość patelni, powidła śliwkowe, zamieszać i gotować około 5 minut.
Smacznego!!!