piątek, 18 września 2015

Kruche pierogi z mięsem

Kruche pierogi z mięsem

Przyznam się bez bicia. Nie cierpię robić pierogów. Niektórych relaksuje samo lepienie ciasta, dla mnie jest to monotonna czynność i dlatego pierogi bardzo rzadko goszczą na moim stole. Jednak niekiedy nachodzi mnie ochota na pochłonięcie kilku apetycznych pierożków, więc zakasuje rękawy, chowam moją apatię pierogową pod dywan i zaczynam lepić pierogi :) A dzisiaj proponuję pierogi z ciasta kruchego, pieczone w piekarniku, chrupiące, z farszem z mięsa i aromatycznymi , świeżymi ziołami.

Składniki:

ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 2 jajka
  • 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • roztrzepane jajko
  • sól
farsz:
  • 500 g mielonego mięsa 
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • kilka łodyżek świeżego majeranku (lub łyżeczka suszonego)
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać mocno schłodzoną margarynę, szczyptę soli, jajka i śmietanę. Posiekać wszystko nożem, aż powstaną drobne grudki, następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować 2 kulki, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (minimum godzinę).
Jajka ugotować na twardo. Na oleju przesmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać mięso i lekko poddusić, następnie dodać posiekane jajko, pietruszkę i majeranek, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i podsmażyć. Farsz ostudzić.
Rozwałkować jedną kulę na grubość około 3-5 mm, wykroić krążki, nałożyć farsz i dokładnie zlepić brzegi. To samo zrobić z drugą kulą.
Pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Smacznego!!!