sobota, 12 września 2015

Placek cappuccino z kokosem

Placek cappuccino z kokosem

Sezon owocowy w pełni. Placek za plackiem w mojej kuchni powstawał właśnie z owocami. Miarka jednak się przebrała. Naszła mnie ochota na placek bez owoców, za to dużą ilością kremu i z dużą ilością kalorii. A co. Na dodatek placek, który wzięłam na celownik nie należał do najprostszych i do najszybszych, ale za to smak....jest nieziemski. Czekoladowy biszkopt, przekładany masą z kawą cappuccino, a po środku beza kokosowa, no i oczywiście wszystko oblane czekoladą...Polecam.

Składniki:

biszkopt:
  • 6 jajek
  • 225g cukru
  • 110 g mąki pszennej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • opakowanie cukru waniliowego
masa cappuccino:
  • 5 żółtek
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • budyń waniliowy bez cukru
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 4 łyżki kawy cappuccino
beza kokosowa:
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
polewa:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Biszkopt
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Kiedy piana będzie błyszcząca obroty miksera zmniejszyć do najmniejszych, dodać po jednym żółtku, cukier waniliowy, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Krótko, ale dokładnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 40x28 wyłożyć papierem, wylać ciasto i piec przez około 30 minut w 180 stopniach.

Masa cappuccino
Do rondla wlać mleko, wsypać budyń, mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz żółtka wszystko wymieszać trzepaczką i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż powstanie budyń. Budyń ostudzić. Margarynę utrzeć na puch. Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu ciągle ucierając. Na koniec dodać kawę cappuccino i dokładnie wymieszać.

Beza kokosowa.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier cały czas ubijając. Wsypać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, o takich samych rozmiarach co biszkopt i piec przez około 20 minut w 180 stopniach. Bezę ostudzić.

Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Dolny biszkopt posmarować połową masy. Na masę wyłożyć bezę kokosową. Na bezę wyłożyć drugą połowę masy cappuccino. Wszystko przykryć drugim blatem biszkoptu. 

Czekoladę połamać dodać masło i roztopić w kąpieli wodnej. Polać wierzch ciasta.
Placek schłodzić.
Smacznego!!!