sobota, 19 września 2015

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Nareszcie dynia zaczyna królować na straganie :) A jak zaczyna się sezon dyniowy, u mnie w domu zaczyna się szaleństwo dyniowe :) Zupę krem mogę jeść litrami, a jak jeszcze posypię prażonymi pestkami słonecznika bądź też chrupiącymi grzankami, nie oprze się tej zupie nikt w moim domu. Bardzo aromatyczna, mocno kremowa i błyskawiczna zupa krem z dyni. Polecam serdecznie.


Składniki:

  • 1 kg dyni
  • kilka ziemniaków
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanego świeżego imbiru
  • łyżeczka curry
  • szczypta papryki cayenne
  • 2-3 liście laurowe
  • sól
  • litr bulionu
  • 3-4 łyżki oliwy
  • podprażone ziarna słonecznika bądź chrupiące grzanki z chleba

Sposób przygotowania:

Dynię i ziemniaki obrać, pokroić. Nie ma znaczenia jak pokroicie, i tak wszystko zostanie zmiksowane.
Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone ziemniaki i dynię i chwilę przesmażyć.
Warzywa przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać przyprawy, posolić do smaku. Wszystko razem ugotować do miękkości.
Wyjąć liście laurowe, zblenderować zupę na gładki krem, przełożyć do talerzy i posypać grzankami bądź też ziarnami słonecznika.
Smacznego!!!