wtorek, 29 września 2015

Placek dyniowo-jabłkowy

Placek dyniowo - jabłkowy

Cóż to za jesień bez placka dyniowego...Nie wyobrażam sobie...Mamy dopiero wrzesień, a dynia na dobre rozpanoszyła się w mojej kuchni. A przecież wielu z nas kojarzy dynię z końcem października. Rozpracowałam już jedną, druga czeka w kolejce.Z dyni można wyczarować cuda. I to pyszne cuda.
A dzisiaj takie szybkie ciacho, zrobione od niechcenia, z dodatkiem dyni i jabłek. Smaczne, wilgotne i bardzo dyniowe:)


Składniki:

  • 250 g margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 szklanki startej dyni
  • 3 jabłka

Sposób przygotowania:

Jabłka obrać , pokroić dowolnie w cieńsze kawałki.
Oddzielić białka od żółtek. 
Margarynę, mąkę i cukier wyrobić w palcach na kruszonkę.
Białka ubić na sztywno.
Do kruszonki włożyć żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę, dynię, jabłka, cynamon, pianę i dokładnie wymieszać - ale nie ucierać. 
Piec w 180 stopniach około 45-50 minut, na złoty kolor.
Smacznego!!!