sobota, 5 września 2015

Pizza włoska

Pizza włoska

Pizzę w mojej rodzinie uwielbiają wszyscy, dlatego też często gości na moim stole i ciągle staram się udoskonalać ciasto na pizzę. Ile ludzi tyle przepisów, więc jest co robić. Dzisiejsza propozycja na ciasto pochodzi podobno rodem z Włoch. Jest bardzo cienkie, lekko chrupiące, warte polecenia. Należy użyć mąki o jak najniższym typie - użyłam 450, długo wyrabiać - minimum 15 minut, do formowania spodów, nie można używać wałka - wypchniemy całe powietrze, które tak uporczywie nagromadziliśmy podczas długiego wyrabiania. Ważne jest również pieczenie, nasze piekarniki nie są przystosowane do pieczenia prawdziwych pizz. Bynajmniej mój. Pizza potrzebuje temperatury co najmniej 260 stopni. Wystarczy i 220, ale należy umieścić blachę na środkowym poziomie, albo najlepiej zaraz poniżej środkowego.


Składniki:

na 4 pizze o średnicy 30 cm:
  • 600 g mąki pszennej (typ 450-550)
  • 365 ml ciepłej wody
  • 24 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Z podanych składników odejmujemy 1/3 szklanki ciepłej wody oraz łyżkę mąki, dodajemy łyżeczkę cukru oraz pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia rozczynu.
Następnie łączymy wszystkie pozostałe składniki z wyrośniętym rozczynem i wyrabiamy ciasto przez co najmniej 15 minut. Im dłużej będziemy wyrabiać, tym lepiej. Musi być elastyczne i spójne.
Ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w spokojne miejsce na co najmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Następnie ciasto dzielimy ręcznie na 4 części. Każdą część rozciągnąć na kształt koła o średnicy mniej więcej 30 cm.
Układać na blasze, posmarowanej delikatnie oliwą.
Na ciasto nakładamy nasze ulubione dodatki. nie za dużo.
Pieczemy około 10 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika, aż ranty pizzy delikatnie nam się przyrumienią.