sobota, 23 maja 2015

Tort tęczowy

Tort tęczowy

Propozycja na dzisiaj sprawi radość przede wszystkim dzieciom:) kolorowy, radosny, słodki torcik, zrobiony na urodziny naszych pociech zrobi na pewno furorę przy stole. Dzieci zapamiętają tort na długo. Mimo skomplikowanego wyglądu, nie jest on trudny w przygotowaniu, najwięcej czasu zajmie nam pieczenie blatów. Smak tortu nie jest specjalnie porażający, co nie oznacza, że nie jest smaczny. Serdecznie polecam.


Składniki:

ciasto:
  • 360 g masła
  • 6 jajek
  • 210 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 6 łyżeczek mleka
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
  • barwniki spożywcze*
  • żelki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku ciągle mieszając. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy stopniowo na przemian z mlekiem. Miksujemy na najniższych obrotach i niezbyt długo, tylko do połączenia się wszystkich składników.
Ciasto dzielimy na 6 równych części i przekładamy do miseczek. Do każdej miseczki dajemy odrobinę innego koloru barwnika i dokładnie mieszamy. 

Dno tortownicy (średnica 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kolor ciasta pieczemy po około 15-20 min w 180 stopniach. Po upieczeniu gorący placek odwracamy do góry dnem i układamy na papierze do pieczenia do ostygnięcia. 

Blaty pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia.

Zimny serek mascarpone i zimną śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach, aż powstanie gęsta, kremowa masa. Dopiero wtedy dodajemy cukier puder i mieszamy.

Na paterze układamy kolejno blaty: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony i przekładamy je kremem. Na każdy placek dałam po mniej więcej 3 łyżki kremu, pozostałą częścią kremu obłożyłam tort.

Do dekoracji użyłam pociętych kolorowych żelek.

Smacznego!!!


*barwniki spożywcze można użyć w żelu, bądź też w proszku, jeśli dodajemy tych w proszku wystarczy na porcję dosłownie czubek od noża. Zbyt duża ilość barwnika w cieście spowoduje lekką goryczkę.
Przy dodawaniu barwników bierzmy pod uwagę również to, że kolor ciasta upieczonego jest znacznie ciemniejszy niż surowego.