środa, 6 maja 2015

Cytrynówka

Cytrynówka

Jedna z moich ulubionych nalewek, słodka, orzeźwiająca, gdyby nie te procenty powiedziałabym, że lemoniada :) Wiele przestudiowałam receptur na cytrynówki, jedne były mdłe, drugie mocne, aż trafiłam na tę, którą pokochałam od pierwszego łyczka. Cudowny kolor, aromat, idealna na babskie, spotkania:)

Składniki:

  • 3 kg cytryn
  • cukier - ilość uzależniona od tego, czy lubicie bardziej słodką, czy też mniej słodką, ja daje 2 kg cukru i powiem że wg mnie jest to ilość idealna. Chcąc uzyskać bardziej kwaśną nalewkę, dajcie tylko kg cukru
  • 1 litr niegazowanej wody mineralnej
  • 1 litr spirytusu

Sposób przygotowania:

Cytryny należy umyć, i najlepiej sparzyć wrzątkiem. Teraz przechodzimy do najrzmudniejszej pracy. Cytryny należy bardzo cienko obrać ze skórki. Obieramy samą żółtą warstwę, bez białego miąższu. Miąższ spowoduje, że nalewka nabierze goryczy. Skórki wrzucamy do litrowego słoja i zalewamy je spirytusem - wejdzie około 0,5 l, skórki muszą być przykryte spirytusem. Słój zakręcamy.
Z cytryn usuwamy biały miąższ, robimy to bardzo dokładnie-pamiętajmy, że pozostawiony miąższ popsuje nam smak cytrynówki. Cytryny kroimy na niezbyt grube plastry, wrzucamy je do dużego słoja, garnka, lub innego dużego naczynia i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 4-5 dni. W między czasie mieszamy, aby cukier dokładnie się rozpuścił. Po tym czasie zlewamy sok z cytryn, cytryny przeciskamy przez gazę, aby nie marnować drogocennego soku:)
Ze skórek również zlewamy spirytus, rozcieńczamy go z wodą mineralną, i dopiero wtedy wlewamy spirytus do soku, dokładnie mieszamy. Na samym końcu dolewamy pozostałą część spirytusu i mieszamy.
Przelewamy nalewkę do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce, na co najmniej 2 tygodnie.
Z podanej ilości składników, wychodzi jakieś 3-3,5 litra pysznej cytrynówki. Wszystko jest oczywiście uzależnione jak bardzo soczyste były cytryny.
Smacznego!!!