niedziela, 3 maja 2015

Placuszki dyniowe

Placuszki dyniowe

Propozycja na piątkowy obiad, bądź też słodki podwieczorek. Robiąc przegląd w mojej zamrażarce, zauważyłam ostatnią paczkę mrożonej, startej dyni. W sam raz na placuszki dyniowe. Jeśli macie musy dyniowe w słoikach, również świetnie się nadadzą na placki. Mając już przygotowaną dynię, samo wykonanie placków, zajmie Wam chwilkę.


Składniki:

  • 800 g startej dni
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Dynię wymieszać z jajkami, mąką solą. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem, nakładać łyżką małe placuszki, smażyć z każdej strony do zarumienienia się placków. Podawać na słodko, posypane cukrem pudrem, lub z keksem śmietany, na słono.
Smacznego!!!