poniedziałek, 11 maja 2015

Oczy carycy

Oczy carycy

Zabawna nazwa, ale ciasto przepyszne, rozpływające się w ustach, delikatne, tylko orzechy na wierzchu powodują, że musimy lekko pochrupać. A dlaczego oko: :) sami się przekonajcie:)

Składniki: 

ciasto jasne:
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 1/3 szklanki oleju
ciasto ciemne:
  • 6 żółtek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki oleju
krem:
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • budyń śmietankowy bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • kostka miękkiego masła
polewa:
  • 125 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
dodatkowo:
  • szklanka mocnej kawy
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • zielona galaretka
  • orzechy włoskie do posypania

Sposób przygotowania:

Jasne ciasto
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż powstanie lśniąca sztywna masa. Następnie dodajemy mąkę ocet i olej i delikatnie ale dokładnie mieszamy.
Ciemne ciasto
Żółtka i jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie jasna masa. Na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej, dokładnie mieszamy.

Blaszkę (u mnie 36 x 25) wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wykładamy na przemian, raz ciemne, raz jasne, a następnie widelcem robimy zygzaki. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.
Krem
Gotujemy budyń z 1 i 3/4 szklanki mleka z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, gdy ostygnie, ucieramy go z miękkim masłem.

Zaparzamy mocną kawę, lekko słodzimy, studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody.

Wystudzone ciasto kroimy na 2 placki. Na pierwszy placek wykładamy połowę kremu, następnie układamy namoczone w kawie biszkopty. Między biszkopty wylewamy mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy drugą połowę kremu. Przykrywamy wszystko drugim plackiem.
Polewa
W rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier puder i mleko. Gdy cukier rozpuści się, zdejmujemy z ognia, wsypujemy kakao i energicznie mieszamy, aż wszystko się połączy w jednolitą masę. Wystudzoną polewą polewamy ciasto. Wierzch obsypujemy posiekanymi orzechami.
Ciasto schłodzić w lodówce minimum 3 godziny.
Smacznego!!!