niedziela, 17 maja 2015

Kora dębu

Kora dębu

Będąc na urlopie u rodziny, zostałam wykorzystana :) do upieczenia czegoś słodkiego:) Długo myślałam, co to by mogło być, aż trafiło na korę dębu. Dość pracochłonne ciasto, ale warto...polecam. Wszystkim bardzo smakowało, blaszka zniknęła, zanim galaretka całkowicie się ścięła:) Według niektórych, mimo dużej ilości zużytego cukru , ciasto wyszło niezbyt słodkie, z lekkim posmakiem bakalii, alkoholu i brzoskwini. 


Składniki:

ciasto:
  • 8 białek
  • 3 żółtka
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g orzechów włoskich
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g rodzynek
krem:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 300 ml wody
  • syrop z dużej puszki po brzoskwiniach (ok. 400 ml)
  • 5 łyżek cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 300 g masła
dodatkowo:
  • 2 opakowania pomarańczowych delicji
  • odsączone brzoskwinie z puszki
  • 2 pomarańczowe galaretki
  • 1/3 szklanki mocnej, ostudzonej kawy lekko osłodzonej z dodatkiem 2 łyżek wódki

Sposób przygotowania:

Pieczemy 2 jednakowe placki. Jeśli nie mamy 2 takich samych foremek, składniki ciasta dzielimy na 2 porcje. Nie dzielimy ciasta, gdyż białka czekając na drugie pieczenie opadną.

Orzechy włoskie przekładamy do foliowego woreczka i kilka razy wałkujemy wałkiem do ciasta, aby uzyskać dość sypką konsystencję.
Składniki suche mieszamy ze sobą: orzechy włoskie, rodzynki, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i mąkę.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy piana będzie sztywna, dodajemy po 1 łyżce cukier, ciągle miksując. Musi powstać lśniąca, sztywna piana. Pod koniec ubijania dodajemy żółtka i dalej miksujemy.
Białka przekładamy do bakalii i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto dzielimy na dwie części, przekładamy do dwóch jednakowych foremek (25x36) wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy przez 35 min w 160 stopniach.

Pomarańczowe galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody i zostawiamy do ostygnięcia.

Gotujemy 150 ml wody, sok z puszki po brzoskwiniach z 5 łyżkami cukru. Budynie i mąkę mieszamy w pozostałych 150 ml wody, dodajemy żółtka i dokładnie roztrzepujemy, a najlepiej miksujemy. Wlewamy do gotującego się syropu i gotujemy budyń.
Przykrywamy budyń folią spożywczą tak, aby folia dotykała budyniu i zostawiamy go do całkowitego ostygnięcia.
Masło miksujemy kilka minut, dodajemy po 1 łyżce ostudzony budyń. Miksujemy do momentu, aż pozbędziemy się grudek.

Jeden ostudzony placek pozostawiamy w foremce. Krem dzielimy na 3 porcje. Pierwszy placek smarujemy pierwszą porcją kremu.

Delicje moczymy w ostudzonej kawie z dodatkiem kawy i układamy czekoladą do dołu na kremie, lekko je dociskając. Na delicje wykładamy drugą porcję kremu i przykrywamy wszystko drugim plackiem. Na drugi placek wykładamy ostatnią porcję kremu.

Brzoskwinie kroimy w plastry i układamy na ostatniej warstwie kremu.

Galaretkę przed wylaniem na owoce dobrze jest schłodzić w lodówce, musi być mocno zżelowana, aby nie uciekła nam z owoców.

Ciasto najlepiej schłodzić przez noc w lodówce.
Smacznego!!!