piątek, 15 maja 2015

Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym

Smak dzieciństwa...pulpeciki w sosie koperkowym...Małe kuleczki mięsne, duuuużo śmietanowego sosu, z mnóstwem zielonego koperku, a do tego młode ziemniaczki i surówka  czerwonych buraczków :) Szybko, tanio, smacznie, brzmi pysznie, prawda? 

Składniki:

  • 500 g zmielonej łopatki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek tartej bułki
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia pulpetów
  • łyżka oleju
  • 1 litr bulionu
  • 300 ml śmietany 18 %
  • spory pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na łyżce oleju,
Mięso z przesmażoną cebulą przekładamy do malaksera, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy bardzo dokładnie, podlewając 4-5 łyżkami bulionu. Dodajemy całe jajko i bułkę tartą i ponownie dokładnie mieszamy. Mięso równie dobrze można wymieszać ręcznie. Ja robię to w malakserze, pulpeciki mają wtedy jednolitą konsystencję. Jeśli mięso jest za rzadkie dodajemy bułkę tartą, a jeśli za gęste to podlewamy je bulionem. Mięso po wyrobieniu musi odstawać od ręki.
Wyrabiamy rękoma małe kuleczki, obtaczamy je w mące i układamy na desce.
Do wrzącego bulionu wkładamy delikatnie pulpety. Bulion powinien przykryć pulpeciki. Gotujemy około 20 min. Wlewamy śmietanę i gotujemy jeszcze z 10 min, aż sos samoistnie zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekany świeży koperek i gotujemy jeszcze z 2 min. Doprawiamy ewentualnie do smaku.
Smacznego!!!