wtorek, 5 maja 2015

Kawa czekoladowa

Czekoladowa kawa

Aż wstyd się przyznać, ale w maju znalazłam w szafce ze słodyczami czekoladowego mikołaja:) Przydatność do spożycia jeszcze w normie, ale co zrobić jeśli nie ma w domu chętnych do zjadania tego typu słodkości:) A że zbliżała się pora popołudniowej kawy, wpadł mi do głowy pomysł, aby w końcu tego nieszczęsnego mikołaja wykorzystać:) Czekoladowa kawa - co Wy na to? Mocna kawa zaparzona w kawiarce na gazie, do tego mleczna czekolada, a wszystko uwieńczone mleczną pianką posypaną cynamonem. Do tak słodkiej kawy, deseru już nie trzeba, kawa sama w sobie jest deserem, można nawet powiedzieć że dość kalorycznym:)


Składniki:

  • około 100 ml mocnej kawy zaparzonej tak jak lubicie, w ekspresie, kawiarce...
  • 100 ml mleka 3,2 %
  • około 40 g mlecznej czekolady, gorzkiej nie polecam, kawa wychodzi lekko gorzka, a nie o to nam przecież chodzi
  • cynamon do posypania

Sposób przygotowania:

Kawę przelać do ulubionej filiżanki, kubka. 50 ml mleka podgrzać, wrzucić połamaną czekoladę, mieszać, aż nie będzie grudek. Pozostałą część mleka lekko podgrzać, spienić spieniaczem do mleka, lub przelać mleko do słoiczka, zakręcić słoiczek i potrząsać nim do momentu powstania dużej ilości piany. Do kawy wlać czekoladę, a na czekoladę wyłożyć spienione mleko. Posypać cynamonem.
Smacznego!!!